02.04.20, 11:35 | |
Шановні здобувачі освіти! До Вашої уваги публікуємо рекомендації лікарів, дієтологів, мікробіологів щодо харчування при вірусних інфекціях Для боротьби з інфекцією організму потрібні сили, які він отримує з їжею. Боротьба імунітету зі збудником токсичних речовин. У людини, особливо при високій температурі, підвищений обмін речовин, спостерігається інтоксикація організму, збіднення вітамінами і мінералами. Втрачається багато рідини і порушується водно-сольовий обмін. Функції травної системи і органів виділення пригнічуються. Важливою умовою швидкого одужання є часте пиття. Рідина необхідна для виведення токсинів і продуктів обміну. Це можуть бути: неміцний чай з цитрусовими, або неміцний чай з імбиром та медом, вода з лимоном, морси, відвар шипшини, фруктово-ягідні соки, компоти. Раціон харчування повинен бути повноцінним, до складу якого бажано включати продукти, що легко засвоюються. Кулінарна обробка інгредієнтів також не повинна створювати зайве навантаження на травну систему. Раціон харчування повинен обов’язково включати білкову їжу (рибу, нежирну яловичину, курятину). Білки потрібні для побудови тканин тіла і відновлення клітин, що відмирають, утворення вітамінів, гормонів, імунних тіл. Необхідні повноцінні білки, що містять усі необхідні незамінні амінокислоти. А джерелом цих білків є вищевказані продукти. При вірусних захворюваннях особливо цінні страви з яєць та сиру, які також забезпечують організм людини повноцінними білками (омлети, яйця варені, омлети з овочами, запіканки, вареники ліниві, сирники запечені тощо). Кількість вуглеводів необхідно обмежити. Обов’язково в раціон харчування повинні входити жири, які мають низьку температуру плавлення. Це жири тваринного і рослинного походження (вершкове масло, оливкове масло, горіхи). Щоб підвищити опірність організму інфекційним захворюванням, необхідно відновлювати вміст вітамінів. Для цього необхідно вживати продукти, які багаті вітамінами Д, В,С,А. Вітамін А впливає на стан шкіри і слизової оболонки. Міститься в риб’ячому жирі, печінці, жовтках яєць, молоці, м’ясі. У продуктах рослинного походження жовто-помаранчевого кольору; в зелених овочах (салати, шпинати) міститься провітамін А-кораген. Вітамін Д – міститься в печінці тріски, оселедцях, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці. Синтезується в організмі під дією сонячної енергії. (Тож по можливості бажано виходити на сонце). Вітамін С – бере участь в обміні речовин, підвищує опірність організму інфекційним захворюванням. Особливо багато вітаміну С у шпинаті, горіхах, чорній смородині, лимонах, суниці, мандаринах, солодкому перці, томатах. Багаті на вітамін С: зелена цибуля, салат, зелень петрушки та кропу. Вітамін В (В1,В2, В6, В9, В12) – бере участь в обміні речовин, забезпечує нормальне кровотворення, сприяє утворенню червоних кров’яних колець, бере участь в окислювальних процесах, сприятливо діє на серце, судини. Особливо багаті на вітамін В: печінка, яловичина, нирки тварин, м'ясо, риба, бобові, молочні продукти, яєчні жовтки, в великій кількості - в зелених овочах. В раціональне харчування при вірусних інфекціях повинні входити продукти, багаті мінеральними речовинами. Мінеральні речовини – незамінний елемент їжі. Це солі Са, фосфору, магнію, заліза, калію, цинку, хлору, йоду. Вони підвищують опірність організму до інфекційних захворювань, нормалізують роботу нервової системи і серця (нам зараз так це необхідно), розширюють судини, входять до складу крові, регулюють обмін речовин, підтримують осмотичний тиск, необхідні для утворення гемоглобіну в крові. Багаті на мінеральні речовини: овочі, молочні продукти, яйця, бобові, м'ясо, риба, фрукти, сухофрукти. Готуйте овочеві страви з часником і цибулею. Рекомендовано зменшити кількість солі в стравах! В свій раціон необхідно включити багато фруктів, овочів, зелені. Не забувайте про кисло-молочні продукти (кефір, ряжанки, йогурти). Також фахівці рекомендують вживати менше цукру, мучних страв, на десерт сухофрукти.
Будьте здорові! Бережіть себе!
З повагою, Лідія Сергіївна, майстер виробничого навчання з професії «Кухар»
Продовження буде… | |
Додав: olekseeva1717 | | |
Переглядів: 228 |
Всього коментарів: 0 | |